24 lutego 2022
Tłusty czwartek w klasie 7c
To w kalendarzu chrześcijańskim ostatni czwartek przed wielkim postem, znany także jako zapusty. Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Wedle polskiej tradycji, to ostatnia okazja przed wielkim postem, aby beztrosko oddać się objadaniu. Najpopularniejsze potrawy to pączki i faworki, zwane również chrustem. Dawniej objadano się pączkami nadziewanymi słoniną, boczkiem i mięsem.
Geneza tłustego czwartku sięga starożytności. Był to dzień, w którym Rzymianie świętowali odejście zimy i nadejście wiosny. Ucztowanie opierało się na jedzeniu tłustych potraw, szczególnie mięs oraz piciu wina, a zagryzkę stanowiły pączki przygotowywane z ciasta chlebowego i nadziewane słoniną. Około XVI wieku w Polsce pojawił się zwyczaj jedzenia pączków w wersji słodkiej. W środku miały często ukryty mały orzeszek lub migdał. Ten, kto trafił na taki szczęśliwy pączek, miał cieszyć się dostatkiem i powodzeniem.
Według jednego z przesądów, jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka – w dalszej części roku nie będzie mu się wiodło. Nam to na szczęście nie grozi… 😉