21 listopada 2023
Szkoła promująca zdrowie czyli Witaminowy dzień pomarańczowy
Kolorem, który dominował we wtorek 21 października wśród uczniów klas trzecich był kolor pomarańczowy. Był to wyjątkowy zdrowy, dzień witaminowy- czyli jakie witaminy znajdują się w warzywach i owocach w kolorze pomarańczowym. W klasach królowały marchewki, dynie, pomarańcze, mandarynki, pomarańczowe papryki i pomidorki. Uczniowie dowiedzieli się wielu ciekawostek na ten temat a także sami przygotowali ciekawe prezentacje, krzyżówki oraz quizy o „pomarańczowych” warzywach i owocach. Były marchewkowe konkursy, pomarańczowe tańce, a nawet ogórkowe zawody. Tak właśnie ogórkowe, okazało się bowiem, że istnieje pomarańczowy ogórek KIWANO. Chociaż na zewnątrz pomarańczowy to w środku jak to ogórek zielony. I tu uczniowie dowiedzieli się, że:” Kiwano, zwany również ogórkiem kolczastym, jest bogaty w witaminy. Z grupy B, witaminę A oraz bardzo ważną dla organizmu witaminę C. Witamina A, zwana również beta-karotenem, odgrywa ważną rolę w procesie widzenia. Odpowiada również za stan włosów, skóry i paznokci. Witamina C jest kluczowym elementem, który buduje naszą odporność. Jest ona wręcz niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu żywego człowieka. Natomiast witaminy z grupy B, między innymi, wspomagają przemianę materii, ale też odpowiadają za wspieranie układu nerwowego. Korzystnie wpływają na pamięć i koncentrację. Ekstrakt z tych owoców poprawia elastyczność i jędrność skóry.” Zwieńczeniem tego dnia była degustacja (przygotowana przez Rodziców z klas), królowały marchewki, dyniowe ciasta oraz pyszny sok pomarańczowy. Dzięki takim działaniom rozbudzamy wśród uczniów zainteresowanie własnym zdrowiem, potrzebę prawidłowego odżywiania się i rozróżniania produktów warunkujących zdrowie.
Opracowanie: Małgorzata Pilch, Katarzyna Madetko